Grupa „Jeżyków” przez cały tydzień poznawała dary jesieni. Podsumowaniem tygodniowych zabaw i ćwiczeń wokół tematu były zajęcia kulinarne. Przedszkolaki przyniosły z domu owoce: jabłka, gruszki, banany, pomarańcze, mandarynki, winogrona. Było trochę przygotowań: założyliśmy fartuszki, umyliśmy bardzo dokładnie nasze ręce i owoce. Kiedy wszystko już było gotowe obraliśmy owoce ze skórki, każdy z nas dostał tackę i nożyk. Następnie zapoznaliśmy się poszczególnymi etapami pracy. Dzieci ochoczo kroiły i przyrządzały witaminową sałatkę, przestrzegając zasad bezpieczeństwa przy posługiwaniu się nożem. Sałatka udała się, wyszła nam wspaniale! Nikogo nie trzeba było namawiać do jej spróbowania, gdyż najbardziej smakuje posiłek przygotowany samodzielnie. Dziękujemy bardzo rodzicom za przyniesienie owoców.