Temat dnia: Zdrowe warzywa i owoce
- Zajęcia kulinarne – przygotowanie zdrowego soku lub zdrowej przekąski
Wspólnie z dzieckiem zastanówmy się, co zdrowego możemy przygotować z owoców i warzyw i ustalamy etapy pracy (mycie rąk, założenie fartuszków i chustek na głowę, przygotowanie produktów – umycie owoców i warzyw pod bieżącą wodą, obranie ich, przygotowanie sprzętów i przyborów, np. noże, deska do krojenia). Określmy też, jakie czynności dziecko będzie mogło wykonać samodzielnie, a przy których będzie potrzebowało pomocy dorosłego. Pamiętajmy o zasadach bezpieczeństwa i cały czas nadzorujmy to, co robi dziecko!
Jeżeli dysponujemy sokowirówką, możemy przygotować sok, np. z jabłek i marchwi. Jeżeli nie, wymyślmy jakąś zdrową przekąskę! Pole do popisu jest nieograniczone. Koniecznie pochwalcie się zdjęciami!
- Wykonanie ćwiczenia 1 w KP 4, str. 86 – uzupełnianie piramidy żywieniowej wyciętymi ze strony 87 produktami spożywczymi.
- Utrwalenie poznanych do tej pory liter:
- zabawa „Detektywi” zakreślanie w dolnym tekście (wyciętym np. z gazety) wskazanej przez rodzica małej i dużej litery,
- lepienie liter z plasteliny, układanie ich z klocków, ziaren fasoli, sznurka.
- Ćwiczenia grafomotoryczne – uzupełnienie w zeszycie „Literki – duże i małe bohaterki” wszystkich od początku stron do literki „u” włącznie.