W dniu 29.05.2017 w godzinach dopołudniowych dzieci z grupy Jeżyków samodzielnie przygotowały poczęstunek dla swoich Rodziców na uroczystość z okazji Dnia Mamy i Taty. Z wielkim zaangażowaniem odmierzali składniki, mieszali ciasto i nakładali do foremek. Babeczki bananowe bardzo smakowały Rodzicom. Poniżej podajemy przepis:
Babeczki bananowe
3 lub 4 dojrzałe banany, rozgniecione
1/3 szklanki roztopionego masła (pół kostki)
3/4 szklanki cukru
1 roztrzepane jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1.5 szklanki mąki pszennej
W dużym naczyniu wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Wmieszać cukier, roztrzepane jajko, wanilię. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i szczyptą soli. Wymieszać. Najlepiej zostawić masę, na około 15 – 20 minut aby babeczki wyrosły podczas pieczenia. piec ok. 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.
Smacznego!!!